Tesla порівняла вартість володіння Model 3 з Toyota Camry

У звіті Tesla «2020 Impact Report» (стор. 34) виробник електромобілів вказує, що електромобіль Model 3 Standart Range Plus знаходиться приблизно в одній ціновій категорії з BMW 3 серії. Проте зміст зазначеного електрокара обходиться середньостатистичного власника зі США на рівні доступнішої Toyota Camry, яка також утримує титул найпопулярнішого седана в Америці.

Порівняння машин з однаковим річним пробігом показало, що при цінах на енергоносії за 2020 рік витрати на електроенергію виявляються нижчими за витрати на бензин. Якщо сюди додати амортизацію та вартість страховки, вийде, що за п’ять років володіння та 60 000 миль (95,6 тис. км) пробігу Tesla Model 3 SR+ коштуватиме 55 центів на милю.

У звіті Tesla також підкреслюється, що експлуатаційні витрати, в які входить, наприклад, бензин або електрика, регулярне техобслуговування та шини, для Model 3 становлять лише трохи більше половини суми аналогічних витрат на Camry за той же період. Втім, у цих розрахунках є одна проблема — у 2021 році Tesla підняла ціни на свої машини, тому аналіз вже менш актуальний. А ще Tesla не вказала, про яку модифікацію Camry йдеться – звичайну бензинову або гібридну.

Компанія очікує, що завдяки збільшенню обсягів виробництва, а також постійному технічному прогресу електромобілі в найближчі роки стануть вигіднішими за машини з двигунами внутрішнього згоряння.