Як продовжити життя автомобільної гуми?

Природним бажанням кожного автовласника стане скорочення витрат на експлуатацію його автомобіля. Розкажемо вам докладніше як продовжити життя автомобільним покришкам, що позбавить необхідності купувати їх кожні 2-3 сезони.

Загальновідомо, що хороша автомобільна гума — це дуже недешеве задоволення. Тому, якщо ви неправильно експлуатуєте свій автомобіль, і вам доводиться міняти шини раз на кілька років, це призводить до істотного збільшення витрат. І тут зовсім не в посередній якості російських доріг. У більшості випадків причиною швидкого виходу з ладу автомобільних покришок є їхня неправильна експлуатація автовласником.

Вибираємо правильний тиск у шинах

Саме неправильний тиск у шинах призводить до підвищеного навантаження на протектор і в результаті буквально за кілька сезонів нова якісна гума стає непридатною. Перевіряти тиск у покришках необхідно щомісяця самостійно манометром або у шиномонтажі. При цьому пам’ятайте, що така перевірка виконується виключно на шинах, що охолонули, тому машина повинна постояти не менше 5 годин.

Встановлено, що у недокачаної шини починає зношуватися зовнішній бік протектора. У перекачених покришок страждає внутрішня поверхня протектора. Незалежно від того, перекачали або недокачали колеса, на покришки буде припадати підвищене навантаження, що призводить до пошкодження ниток корду і деформації шин. Також подібне призводить до збільшення витрат палива та погіршення керованості.

Саме тому вам необхідно спочатку ознайомитися з інструкцією до вашого автомобіля і знайти всю необхідну інформацію щодо тиску в передніх та задніх шинах. Надалі щомісяця слід перевіряти тиск і за необхідності вносити коригування, підкачувати колеса або стравлювати з них повітря.

Не перевантажуйте ваш автомобіль

Будь-яке перевантаження автомобіля незмінно позначиться на шинах автомобіля. Якщо ви постійно експлуатуєте автомобілі з таким перевантаженням, то, з великою ймовірністю, покришки вийдуть з ладу буквально через 2-3 сезони. Якщо ви знаєте, що чекає поїздка з перевантаженим автомобілем, то необхідно на кілька десятих збільшити тиск у покришках, що запобігатиме їх зносу.

Експлуатуйте автомобіль та покришки при нормальних температурах

У літню спеку, коли температура повітря може розігріватися до 40 градусів, дорожнє полотно може розжарюватися до 50-60 градусів. За таких високих температур дорожнього полотна на покришки незмінно лягає підвищене навантаження. Особливо страждають колеса при швидкій їзді таким розжареним асфальтом. Саме тому, якщо ви маєте поїздку в спеку, то найкраще спланувати свій день таким чином, щоб їздити у справах рано вранці або ввечері після заходу сонця.

Правильно експлуатуйте колеса

Багато автовласників з певних причин не перевзувають автомобілі при настанні холодів або не змінюють зимові покришки навесні. Виникає така ситуація, коли ми починаємо експлуатувати літню гуму холодним асфальтом, що призводить до її швидкого зносу. У результаті не варто дивуватися з того, що нова зимова або літня гума швидко стала непридатною тільки через її експлуатацію при неправильних температурах.

Манера водіння автомобіля та швидкість

Хто з нас не любить швидкої їзди. Тим більше, що сьогодні побудовано якісні траси, на яких сучасні іномарки можуть легко тримати швидкість у 200 км/год і більше. Однак пам’ятайте, що якою б якісною не була траса або гума, такий екстремальний стиль водіння з різкими витратами та гальмуваннями незмінно призведе до нерівномірного зносу шин.

Їздити швидко сьогодні на автомобілях можливо, проте слід додати у вашу манеру водіння якомога більше акуратності та плавності. Не слід розганятися з димом з-під коліс або гальмувати на сухому асфальті до спрацювання ABS. Пам’ятайте, що такі різкі маневри незмінно призведуть до того, що покришка швидко почне стиратися, і незабаром потрібно буде змінювати гуму.